rookton voor paling

Rookton voor paling

Ben je gek op paling? En vooral wanneer het gerookt is? Met de rookton kan je de paling zelf roken! Je hoeft dus niet meer naar een viszaak om daar gerookte paling te kopen, wat vaak toch best wel aan de prijs is. Daarnaast kun je zelf bepalen hoe sterk of aanwezig je de rooksmaak aan je paling wilt laten terugkomen. 

Wat is een rookton voor paling?

Een rookton voor paling is precies hetzelfde als een rookton die gebruikt wordt om vlees en vis in te roken. Het gaat om een stalen vat met la en deksel. Je gebruikt rookmot en rookspaan om de paling te voorzien van de rooksmaak. De spaan zorgt ervoor dat de vis gaart, en de mot geeft de paling zijn rooksmaak.

Is paling roken moeilijk?

Niks is zo lekker dan je eigen vers gevangen paling ook nog eens zelf te roken. Met een rookton kun je dit zelfstandig aan huis doen wanneer je maar wilt. Je zult in het begin misschien eventjes moeten oefenen om de smaak zo te krijgen dat jij hem lekker vindt. Echter, staan er diverse recepten online die je daar een handje bij kunnen helpen.

Bij het roken van paling is het belangrijk dat de oven niet te heet wordt. Ideaal is rond of onder de 70 graden Celsius. Dit heeft er mee te maken dat wanneer de temperatuur in het vat te hoog wordt de vetten uit de paling druipen. Hierdoor verliest de paling veel van zijn lekkere smaak.

In totaal duurt het gemiddeld zo’n 45 tot 75 minuten om de paling te roken.

Meer lezen:

Kan ik een rookton voor paling op maat laten maken?

Een rookton kun je bij ons op maat laten maken. Het enige wat we van jou willen weten is hoe groot of hoe klein je de ton wilt hebben. Vervolgens kunnen wij een offerte opstellen met jouw wensen. Ga je met de offerte akkoord, dan maken wij speciaal voor jou jouw rookton op de gewenste maat!

Houdt er rekening mee bij het kiezen van een rookton maat dat je voldoende ruimte wilt hebben om je vlees en vis er in te kunnen leggen. Hoe groter het gezelschap hoe groter je waarschijnlijk de rookton wilt hebben. Aan de andere kant is het wel zo dat wanneer de ton groter is je ook meer rookmot en rookspaan in de ton zult moeten doen. Ook zal er meer hout gebruikt moeten worden om het vat op de gewenste temperatuur te krijgen.

Waar kan ik een rookton voor paling kopen?

Bij ons bestel je eenvoudig een rookton. Je kunt een standaard maat bestellen via onze website. Wil je een andere maat dan die je op onze site vind? Dan kan je via ons online offerte formulier eenvoudig jouw gewenste rookton aanvragen! Je hoeft zelf niet te slepen met de ton, wij leveren in Nederland en België de tonnen aan huis!

Wanneer sta jij jouw eerste vers gevangen paling zelf thuis te roken? We kunnen niet wachten om te horen hoe de vis smaakt!