zalm roken

Zalm roken?

Wil jij graag zelf zalm kunnen roken en wil je weten hoe je dit aanpakt? Het is niet moeilijk om zelf zalm te roken. Wanneer je aan een paar mooie stukken zalm kunt komen, dan is roken de manier om de zalm te bereiden. Ik zal je stap voor stap laten zien hoe dit in zijn werk gaat.

Zalm roken in een rookron

zalm roken in rookton

We gaan er in deze beschrijving vanuit dat de zalm wordt gerookt in een rookton of rookkast. Zie de foto! De zalm kan eventueel ook in een rookoven worden gerookt.

Ben je op zoek naar een rookton voor het roken van vis of vlees? bekijk dan gerust eens ons aanbod rooktonnen. We maken onze rooktonnen op maat en kunnen ze in heel Nederland en Belgiƫ komen leveren.

Zalm zouten

Voordat we de zalm gaan roken, gaan we zout toevoegen. Dit kan op twee manieren:

1. Zalm droog zouten

De eerste manier is droog zouten. We strooien het zout (bijvoorbeeld grof zeezout) over de zalmmoten of zalmzijde en laten het zout ongeveer een half uur intrekken. Het overtollige zout spoelen we onder koud stromend water van de zalm af.

2. Zalm pekelen

Wanneer we de zalm pekelen, geven we de zalm een pekelbad. Maak allereerst pekelwater aan. Dit doe je door 100 gram zout in 1 liter water op te laten lossen. Vervolgens doe je de zalm in het pekelwater en laat het zout gedurende 1,5 uur intrekken.

Voor zowel het droog zouten als het pekelen kun je stellen dat hoe langer je het zout laat in trekken, hoe zouter de zalm wordt.